鯛茶漬け

Boiled rice with Seabream, poured over with roasted green tea

料理家

有元 葉子

鯛茶漬け

調理時間:25分

share the recipe!

フェイスブックロゴ ツイッターロゴ インスタグラムロゴ ラインロゴ

レシピ / 日本語

recipe / EN

  • 材料(4人分)

    • 鯛の刺身

      4人分

    • 炒りごま(金ゴマまたは白胡麻)

      大匙5

    • 醤油

      大匙1~1半

    • 煮切りみりん

      小さじ2/3(好みでいれる

    • 山葵

      小1本

    • 切り三つ葉

      8本ほど

    • 炊きたてのごはん

      茶碗4杯分少なめに

    • ほうじ茶

      適量

    作り方

    1. 鯛はさくで買ったらそぎ切りにする、または刺身用に 切ったものを購入する。

    2. いりごまを半ずりにして煮切りみりんをお好みで入れ 醤油を加えてよく混ぜ、鯛の刺身を加えてあえ20分ほど 冷蔵庫に入れる。

      料理工程2
    3. 炊きたてのご飯を少なめに茶碗によそい胡麻和えの鯛 とおろしわさびと切り三つ葉を乗せる。

    4. 熱々のほうじ茶を注いで頂く。

      料理工程4
  • Ingredients(4 persons)

    • 4 portions of Seabream sashimi

    • 5 tbsp roasted sesame(gold sesame or white sesame)

    • 1 - 1.5 tbsp soy sauce

    • 2/3 tsp boiled mirin

    • 1 small wasabi root

    • 8 cut Japanese parsley (Mitsuba)

    • freshly cooked rice

    • 4 cup rice bowl

    • roasted green tea

    Method

    1. Prepare sliced Seabream sashimi. Or slice block-type Seabream for sashimi.

    2. Take half of the sesame seeds into a bowl and add boiled mirin. Add soy sauce, mix well, and add Seabream sashimi. Then cool in the refrigerator for about 20 minutes.

      料理工程2
    3. Put the freshly cooked rice in a rice bowl, and top with Seabream, sesame sauce, grated wasabi, and chopped Japanese parsley (Mitsuba).

    4. Slowly pour over hot roasted green tea.

      料理工程4
  • 料理家

    有元 葉子

    page top