鯛茶漬け
Boiled rice with Seabream, poured over with roasted green tea
料理家
有元 葉子
レシピ / 日本語
recipe / EN
材料(4人分)
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鯛の刺身
4人分
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炒りごま(金ゴマまたは白胡麻)
大匙5
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醤油
大匙1~1半
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煮切りみりん
小さじ2/3(好みでいれる
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山葵
小1本
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切り三つ葉
8本ほど
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炊きたてのごはん
茶碗4杯分少なめに
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ほうじ茶
適量
作り方
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鯛はさくで買ったらそぎ切りにする、または刺身用に 切ったものを購入する。
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いりごまを半ずりにして煮切りみりんをお好みで入れ 醤油を加えてよく混ぜ、鯛の刺身を加えてあえ20分ほど 冷蔵庫に入れる。
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炊きたてのご飯を少なめに茶碗によそい胡麻和えの鯛 とおろしわさびと切り三つ葉を乗せる。
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熱々のほうじ茶を注いで頂く。
Ingredients(4 persons)
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4 portions of Seabream sashimi
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5 tbsp roasted sesame(gold sesame or white sesame)
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1 - 1.5 tbsp soy sauce
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2/3 tsp boiled mirin
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1 small wasabi root
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8 cut Japanese parsley (Mitsuba)
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freshly cooked rice
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4 cup rice bowl
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roasted green tea
Method
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Prepare sliced Seabream sashimi. Or slice block-type Seabream for sashimi.
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Take half of the sesame seeds into a bowl and add boiled mirin. Add soy sauce, mix well, and add Seabream sashimi. Then cool in the refrigerator for about 20 minutes.
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Put the freshly cooked rice in a rice bowl, and top with Seabream, sesame sauce, grated wasabi, and chopped Japanese parsley (Mitsuba).
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Slowly pour over hot roasted green tea.