ポム・フリット

Pommes frites

Ode

生井 祐介 シェフ

調理時間:60分

ジャンル:フレンチ

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レシピ / 日本語

recipe / EN

  • 材料(3〜4人分)

    ポム・フリット

    • ジャガイモ

      8個

    • ローズマリー

      8g

    • タイム

      3g

    • にんにく

      皮付き一個

    • 75g(水3L)

    • カイエンペッパー

      適量

    ジャガイモの皮のポタージュ

    • ジャガイモの皮

      185g

    • ブイヨン(コンソメ)

      200g

    • 牛乳

      100g

    • 生クリーム

      100g

    • ナツメグ

      適量

    • バター

      90g

    • 適量

    作り方

    ポム・フリット

    1. ジャガイモの皮をむく。(皮はとっておく。)
      皮をむいたジャガイモを4等分にくし形に切る。

    2. 鍋に水を入れ、水の量の2.5%の塩を入れよく溶かし、ローズマリーとタイム、にんにくを入れる。
      ①を水から加熱し、ゆでる。

    3. ゆであがったジャガイモを水にさらす。

    4. ③を乾かしていく。その後、冷凍庫で凍らす。

    5. ジャガイモを190℃の油で周りが濃く色付くまで揚げる。仕上げにカイエンペッパーを振りかけ、完成。

    ジャガイモの皮のポタージュ

    1. 焦がしバターを作る。焦げ色がついてきたらジャガイモの皮を入れ、バターとしっかり絡めて炒める。

    2. ①にブイヨンをいれて混ぜ合わせる。牛乳、生クリームを入れ、ジャガイモの皮に火が通るように煮る。

    3. 塩、ナツメグで味付けをし、もうひと煮立ちさせる。

    4. ③をミキサーに入れ滑らかになるまで回す。お好みでパセリなどを添えて、完成。

  • Ingredients(3~4 persons)

    Pommes frites

    • 8 potatoes

    • 8g rosemary leaves

    • 3g sprigs thyme

    • 1 garlic

    • 75g salt(water 3L)

    • cayenne pepper

    Potato skin potage

    • 185g potato skins

    • 200g bouillon (consomme)

    • 100g milk

    • 100g fresh cream

    • nutmeg

    • 90g butter

    • salt

    Method

    Pommes frites

    1. Peel the potatoes. (Keep the skins for potage.) Cut the potatoes into quarters.

    2. Pour water into a pot, and dissolve salt (2.5% amount of the water) well. Then add rosemary, thyme and garlic. Add potatoes and bring to a boil and cook.

    3. When the potatoes are cooked, add cold water to cool them down, and decrease the saltiness.

    4. Dry the potatoes and then freeze them in the freezer.

    5. Fry the frozen potatoes in oil at 190℃ until they get browned. Season with cayenne pepper, and enjoy!

    Potato skin potage

    1. Brown the butter. Add the potato skins and fry them in the butter.

    2. Add the stock and mix. Then add the milk and cream and cook until the potato skins are cooked through.

    3. Season with salt and nutmeg and bring to a boil.

    4. Put (3) into a blender and mix until smooth. Garnish with parsley to finish.

  • フレンチの名店

    Ode

    生井 祐介 シェフ

    生井祐介の想いをテーブルにそして店の隅々に散りばめる。

    chef’s comment

    凍ったジャガイモを揚げるときに、油の温度が下がります。高温をキープできるように火加減を調節することがポイントです。

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