セミドライトマトとベーコンのシフォンケーキ
Chiffon cake with semi-dried tomato and bacon
アジュール フォーティーファイブ
宮崎 慎太郎 シェフ
レシピ / 日本語
recipe / EN
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材料(1人分)
生地
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卵黄
3個分
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グラニュー糖
10g
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牛乳
55ml
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オリーブオイル
45ml
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薄力粉
70g
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ドライトマトペースト
70g
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塩
2g
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粒マスタード
30g
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卵白
6個分
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グラニュー糖
30g
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ベーコン
50g
ドライトマトペースト
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プチトマト
200g
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ニンニク
5g
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オリーブ油
10g
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塩、グラニュー糖
適量
燻製クリーム
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生クリーム
200ml
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ベーコン
80g
作り方
生地
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ボウルに卵黄とグラニュー糖を入れ擦りまぜる。
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牛乳とオリーブオイルを鍋でかるく温めておく。あたたまった牛乳とオリーブオイルを①に半分だけ流し入れしっかりと乳化させ、更にもう半分加え混ぜ合わせる。そこに薄力粉を2回に分け、混ぜ合わせる。
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②に塩、粒マスタード、ドライトマトペーストを加え混ぜ合わせる。
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卵白、グラニュー糖でメレンゲを作り、③と合わせる。(メレンゲを崩さないように) 途中、小さくカットしたベーコンもざっくり混ぜ合わせる。
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シフォン型に生地を流し入れ、175℃~180℃のオーブンで30~38分焼き上げる。 ※オーブンによって適した温度や焼き時間に差があり。
ドライトマトペースト
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プチトマトをヘタを取り半割りにしてお皿に並べ、塩、グラニュー糖を適量ふる。
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①にニンニクスライス、オリーブ油をふりかける。
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③ 電子レンジ600Wで3分→3分→3分→2分と様子をみながら温める。 ※途中お皿が熱くなりすぎるようならお皿を変える事
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④ ③を常温で10分ほど冷まし、ミキサーにかける。
燻製クリーム
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鍋に生クリーム 、ベーコン80g を入れ軽く温めて蓋をし、30分~40分ほど香り付けをしてから濾す。
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冷ましてから、軽く泡立てて塩で味を整える。
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Ingredients(2 persons)
Dough
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3 egg yolk
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10g granulated sugar
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55ml milk
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45ml olive oil
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70g soft flour
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70g dried tomato paste
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2g salt
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30g grain mustard
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6 egg white
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30g granulated sugar
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50g bacon
Dried tomato paste
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200g petit tomatoes
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5g garlic
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10g olive oil
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salt, granulated sugar
Smoked cream
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200ml Fresh cream
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80g bacon
Method
Dough
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Add egg yolk and granulated sugar to the bowl and mix.
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Gently heat milk and olive oil in a pan and add half of them to (1). After emulsifying well, add the other half and mix. Then add half of the flour, then the other half.
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Add salt, grain mustard and dried tomato paste to (2) and mix.
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Make meringue with egg white and granulated sugar and mix with (3).Gently mix bacons with the meringue. (※Tip:Cut the bacon into small pieces, and keep them in the freezer beforehand.)
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Add the dough to a chiffon mold and bake in the oven at 175℃-180℃ for 30-38 minutes. *There are differences in the suitable temperature and baking time depending on the oven.
Dried tomato paste
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Cut the petite tomatoes that have been removed in half, serve them on a plate, and sprinkle an appropriate amount of salt and granulated sugar.
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Sprinkle (1) with garlic slices and olive oil.
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Heat in a 600W microwave oven for 3 min → 3 min → 3 min → 2 min while watching the situation. * If the plate gets too hot, change the plate.
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Cool (3) at room temperature for about 10 minutes and mix with a mixer.
Smoked cream
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Gently warm the fresh cream and add 80g of bacon in a pan. Cover the pan, and wait for 30 – 40 minutes to let the bacon’s aroma combine with the cream. Then strain the cream.
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After cooling, whisk lightly and season with salt.
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chef’s comment
メレンゲを作るときには、まずは卵白をこしが切れるまでハンドミキサーでほぐしていきます。卵白がしっかりとほぐれたらグラニュー糖の半分の量を入れハンドミキサーである程度固くなるまで混ぜます。最後にもう半分の量のグラニュー糖を加え、ミキサーの高速で仕上げていくと、綺麗にメレンゲを仕上げることができます。